Nita Deda

Regjisore, Dokufest

Dokufest ka qenë një shkëndijë që nisi pas luftës, dhe në njëfarë forme ka shënuar rininë tonë, duke u rritë në Kosovë pasi ishte një arratisje. Ishte një vend ku mund të shkoje dhe të ndjeheshe i lidhur me botën, nëpërmjet filmave që po luanin dhe njerëzve që ishin aty. Është diçka që unë akoma e çmoj.

About Nita

Nita Deda is the director of Dokufest, an international documentary and short film festival that takes place in Prizren in August of each year. Deda sees cinema as a tool through which people are able to connect to values and ideas outside of their own, something that she said is important in Kosovo where a lack of visa liberalisation limits the ability of young people to travel. “You have to share culture. One of the difficulties for talent here is that it can not be seen outside, simply because artists from Kosovo cannot travel, cannot get a visa,” said Deda. “This is why it’s very important to curate and nurture local talent.”